Sidredigeraren

Nedan går vi igenom alla verktyg i sidredigerarens verktygsfält. Se tangentbordsgenvägar här

  1. Ångra
  2. Gör om
  3. Texttyp
  4. Fetstil
  5. Kursiv stil
  6. Understruken
  7. Blockcitat
  8. Vänsterställ
  9. Centrera
  10. Högerställ
  11. Punktlista
  1. Nummerlista
  2. Infoga/redigera länk
  3. Ta bort länk
  4. Infoga/redigera bild
  5. Tabell
  6. Horizontell linje
  7. Textfärg
  8. Avformatera
  9. Smileys
  10. Fullskärm
  11. Källkod

Med ångra kan du ångra det senaste du gjorde. Du kan även trycka ctrl/cmd+Z på tangentbordet för samma resultat.

Med gör om kan du göra om något du just ångrat. Till exempel om du tar bort text, ångrar det och sedan kommer på att du faktiskt vill ha texten borta, då använder du "gör om".

 

Med formatväljaren kan du välja om texten du skriver är vanlig text (Brödtext) eller någon form av rubrik. Vi rekommenderar att du använder brödtexten till allt som inte är rubriker. Blir du inte nöjd med utseendet, se om någon annan mall passar dig bättre, eller kontakta support, så hjälper vi dig. 

Du kan även för rubrik 2 och 3 markera raden: 

Du kan använda tangentbordet för att välja format.

 

Med fetstil kan du göra texten fetare, fungerar på all typ av text. Vill du bara göra ett ord fetare, ställ dig i ordet och tryck på B, eller använd tangentbordet och ctrl+B. För att ångra kan du antingen använda ångra-knappen eller trycka på fetstil/ctrl+B igen. 

Med Kursiv stil kan du göra texten kursiv, fungerar på all typ av text. Vill du bara göra ett ord kursivt, ställ dig i ordet och tryck på I, eller använd tangentbordet och ctrl+I. För att ångra kan du antingen använda ångra-knappen eller trycka på fetstil/ctrl+I igen.

Fet och kursiv kan också väljas när du markerar ett eller flera ord: 

Med Understruken kan du göra texten understruken. Detta fungerar inte alltid då det kan finnas saker i mallen som förhindrar understrykning. Vill du bara göra ett ord understruket, ställ dig i ordet och tryck på U, eller använd tangentbordet och ctrl+U. För att ångra kan du antingen använda ångra-knappen eller trycka på understruken/ctrl+U igen.

Med blockcitat kan du skapa en text som ser lite annorlunda ut mot övrig text, den är främst till för citat av olika slag, men kan även användas till andra texter som man vill ska sticka ut lite, som nedan.

Det är aldrig för sent att ge upp våra fördomar.
~ Henry David Thoreau

När du markerar texten kommer det upp lite extra funktioner. 

Med vänsterställ kan du välja att vänsterställa texten (detta är normalläget). Du kan även använda knappen till att vänsterställa en bild, och låta texten löpa i höjd med bilden på höger sida om den. Klicka på bilden och tryck därefter på vänsterställ för att skapa den effekten. Klicka på vänsterställ igen för att ångra. 

Med centrera kan du välja att centrera texten. Du kan även använda knappen till att centrera en bild, och låta texten löpa över och under bilden. Klicka på bilden och tryck därefter på centrera för att skapa den effekten. Klicka på centrera igen för att ångra. 

 

Med högerställ kan du välja att högerställa texten. Du kan även använda knappen till att högerställa en bild, och låta texten löpa i höjd med bilden på vänster sida om den. Klicka på bilden och tryck därefter på högerställ för att skapa den effekten. Tryck på högerställ igen för att ångra. 

 

Med punktlista skapar du en lista där varje rad startar med en punkt eller ett annat tecken, det kan vara enstaka ord eller långa stycken. Alla mallar ska ha passande design för punktlista, tycker du inte att din mall har det, kontakta support, så hjälper vi dig. 

 

Med nummerlista skapar du en lista där varje rad startar med en siffra, det kan vara enstaka ord eller långa stycken. Alla mallar ska ha passande design för punktlista, tycker du inte att din mall har det, kontakta support, så hjälper vi dig.

 

Du kan även använda den när du är i texten: 

Med infoga/redigera länk kan du lägga in länkar. Du kan välja att länka ett ord, då ställer du dig i ordet och klickar på knappen. Du kan välja att länka en bild eller en mening, genom att markera en bild eller en hel mening. Läs mer om hur du länkar » 

 

Med ta bort länk kan du ta bort en länk om du så önskar. Markera meningen eller bilden, eller ställ dig i ordet som ska avlänkas och tryck på knappen. Läs mer om hur du länkar »

 

Med infoga/redigera bild kan du lägga in redan uppladdade bilder i din text. Du kan även redigera inställningarna för vald bild genom att klicka på knappen efter det att du klickat på en bild i sidredigeraren. Läs mer om bildhantering »

 

Med Tabellverktyget kan du göra väldigt mycket, därför har det fått en egen sida. Läs mer om tabeller här »

Horizontell linje - Skapa en avgränsning i din text.  Alla mallar ska ha passande design för horizontell linje, tycker du inte att din mall har det, kontakta support, så hjälper vi dig.

Med Textfärg kan du, som det låter, ändra färg på din text. Skulle det vara så att ändringen inte slår igenom är det för att mallen bestämmer något annat. Prova en annan mall eller kontakta support, så hjälper vi dig. 

Med rensa formatering kan du rensa texten från befintlig färg och övriga förändringar. Markera den text du vill rensa och klicka på knappen. Detta är toppenbra att göra om du klistrat in text och den inte beter sig som du hade förväntat.

 

Med denna knapp kan du lägga in gula glada gubbar var du vill i din text. Det finns många att välja på. 

 

Med Fullskärm kan du förstora fältet så att det täcker hela din webbläsarruta. Tryck på knappen igen för att minimera och få det som vanligt. 

 

Med källkod kan du se den bakomliggade koden. Detta är avancerat men vi har gjort en snabb kodskola, som du kan läsa här »

Behöver du fortfarande hjälp? Kontakta oss Kontakta oss