Webbplatsen kan inte tillhandahålla en säker anslutning

Får du upp följande fel?
Lösningen är att ta bort www. i adressfältet och trycka på enter:

Se till att uppdatera eventuella bokmärken och länkar som pekar fel.

Kan det inte göras en automatisk omdirigering (301 redirect)?

Ja och det görs redan. Ovan URL med både https och www. kan inte fungera tekniskt enligt RFC 2818 eftersom https-certifikatet för *.n.nu täcker inte sub-subdomäner som till exempel www.namn.n.nu ( mer info). Webbläsaren stoppar det helt innan en redirect kan göras.

Den gamla URLen utan https var http://www.namn.n.nu och där görs givetvis en 301 permanent redirect till rätt nya URL som är https://namn.n.nu men problemet är att i webbläsaren Google Chrome sedan sommaren 2022 har börjat göra en 307 Internal Redirect till versionen med https om de ser att det finns ett aktivt certifikat installerat på servern vilket då leder till https://www.namn.n.nu som inte fungerar enligt ovan. Webbläsaren Firefox har inte detta beteende. Det aktiva certifikatet kan vi inte ta bort eftersom det används. 

Någon annan lösning för detta har vi inte kunnat hitta och finns nog inte.

Har detta någon påverkan för de som har kopplat domännamn?

Nej.

Har detta påverkat SEO - hemsidans rank i Google?

Nej. Googles spindel som skannar webben har kunnat se den korrekta redirecten och korrekt byta URLer för webbplatsen på rätt sätt som ni kan se om man klickar här.

Är detta en bugg i webbläsaren Google Chrome?

I detta fall med N.nu så kan man tycka det ja. Men att använda sub-subdomäner dynamiskt på det sätt som har gjorts på N.nu är inte vanligt och jag förstår att de som införde detta beteende för Google Chrome i somras inte tänkte på att detta kunde hända. Den nya ändringen i Google Chrome leder ju i normala fall på andra domäner till en del ökad säkerhet genom att tvinga redirect till https om det finns ett aktivt certifikat.

Mer läsning

Här och här.

Behöver du fortfarande hjälp? Kontakta oss Kontakta oss